- Κου Κλουξ Κλαν
- (Ku-Klux-Klan). Μυστική ρατσιστική οργάνωση με δράση στις ΗΠΑ. Η ονομασία της μάλλον προέρχεται από το Kuklos (= κύκλος), φοιτητική λέσχη της πόλης Πουλάσκι στην πολιτεία Τενεσί. Εμφανίστηκε στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ μετά τον εμφύλιο πόλεμο (1867), κατά την περίοδο της λεγόμενης μαύρης ανασυγκρότησης, με σκοπό την εξάλειψη ή την επιβράδυνση των συνεπειών της χειραφέτησης των Αφροαμερικανών. Σύντομα η δράση της έγινε τρομοκρατική και στράφηκε κατά των Αφροαμερικανών και των λευκών υποστηρικτών τους (κυρίως επιχειρηματίες και κερδοσκόποι του Βορρά, οι οποίοι μετέθεταν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στον Νότο και ήταν γνωστοί ως carpet-baggers). Τα μέλη της, όταν συγκεντρώνονταν για να εκτελέσουν τις εγκληματικές πράξεις τους (κυρίως βάρβαρα λιντσαρίσματα), φορούσαν κουκούλες, έκαναν μακάβριες τελετουργίες και κρατούσαν δυσοίωνα σύμβολα (φλεγόμενους σταυρούς κ.ά.). Οι βιαιότητες και τα εγκλήματα της K.K.K. ήταν πολύ σοβαρά, αλλά η οργάνωση ήταν τόσο ισχυρή που πολύ σπάνια δεχόταν διώξεις. Διαλύθηκε το 1869, όχι τόσο εξαιτίας της δράσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όσο λόγω της ανεξέλεγκτης δράσης των κατώτερων μελών της.
Μια δεύτερη ενσάρκωση της K.K.K. έλαβε χώρα το 1915 στην πολιτεία Τζόρτζια (Γεωργία) με την επωνυμία Αόρατη Αυτοκρατορία, έπειτα από ενέργειες του ιεροκήρυκα Γουίλιαμ Σίμονς. Δεν στρεφόταν μόνο εναντίον των Αφροαμερικανών, αλλά ήταν εξίσου αντικαθολική, αντισημιτική και γενικότερα εχθρική προς καθετί που διέφερε από το πρότυπο του λευκού Αγγλοσάξονα προτεστάντη (WASP). Επανέλαβε την πολιτική βίας της προηγούμενης οργάνωσης, συγκεντρώνοντας στις γραμμές της πολλούς απόμαχους του Α’ Παγκοσμίου πολέμου. Έφτασε σε σημείο να αριθμεί περίπου 4.000.000 μέλη στις αρχές της δεκαετίας του 1920, κυρίως στις νότιες και στις μεσοδυτικές πολιτείες. Η επάνοδος της οικονομικής ευημερίας στις ΗΠΑ σηματοδότησε την παρακμή και αυτής της οργάνωσης.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου υπήρχαν επαφές με φιλοναζιστικές οργανώσεις, που όμως δεν είχαν συνέχεια λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Η K.K.K. συνδέθηκε με τον γκαγκστερισμό και το κοινό έγκλημα και διαλύθηκε το 1952 από την κυβέρνηση Τρούμαν. Υπήρξαν κάποιες επανεμφανίσεις της το 1954 (λόγω της τροπολογίας για την ύπαρξη φυλετικά μεικτών σχολείων) και το 1964, λόγω του νόμου περί δικαιωμάτων του πολίτη. Το μεγαλύτερο χτύπημα εναντίον της επήλθε μετά τη σύλληψη τεσσάρων μελών της και την ανοιχτή καταγγελία που πραγματοποίησε ο πρόεδρος Τζόνσον (1965). Η Κ.Κ.Κ. υφίσταται πλέον παρακμασμένη και διαιρεμένη σε πολλές μικρές ομάδες, μικρής αλλά υπαρκτής επικινδυνότητας.
Μέλη της αμερικανικής ρατσιστικής οργάνωσης «Κου Κλουξ Κλαν» (φωτ. ΑΠΕ).
Dictionary of Greek. 2013.